NIEUWS KLASSE(N)WATER

In de klas wordt water drinken tweede natuur

Project 'Klasse(n)water' leert scholieren water drinken

Waalwijk, 11 september 2006 - Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van de noodzaak van gezonde voeding. Naast koffie en frisdrank bieden ze water aan. Zo'n bewustwordingsproces voltrekt zich inmiddels ook in het onderwijs. Om scholen hierin te faciliteren heeft Aqua Chain onlangs het project Klasse(n)water opgezet.

Het menselijk lichaam heeft vocht nodig om de vochtbalans in evenwicht te houden. Zo raadt het Voedingscentrum volwassenen aan om anderhalve liter per dag te drinken. Voor kinderen is dat 50 ml per kilo lichaamsgewicht. Kinderen en jongeren zijn echter niet gewend om zoveel te drinken. Hiervoor is een verandering van het gedragspatroon nodig. Bijvoorbeeld door het drinken van (alleen) water in de klas toe te staan. In de praktijk blijkt dat kinderen die in de klas een fles met water binnen handbereik hebben, automatisch meer gaan drinken. In landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk gebeurt dat al. Het gevolg van water drinken in de klas is dat kinderen ook thuis en buitenshuis eerder om water zullen vragen.

Klasse(n)water
Om het drinken van water in de klas in Nederland mogelijk te maken, is onlangs het project Klasse(n)water (www.klassenwater.nl) van start gegaan. Dit project helpt scholen om leerlingen het water drinken eigen te maken op een efficiënte, budgetvriendelijke en gemakkelijke manier. Klasse(n)water is primair opgezet voor het basisonderwijs, waar financiële middelen beperkt en drankvoorzieningen minimaal zijn, maar is ook geschikt voor middelbaar onderwijs.

Bidons en koelers
In het project Klasse(n)water krijgen leerlingen een eigen, vaatwasserbestendige bidon. Het gebruik van bidons is hygiënischer dan de populaire pet-flessen die eigenlijk alleen geschikt zijn voor eenmalig gebruik. Leerlingen vullen hun bidons bij zogeheten 'Klasse(n)waterkoelers'. De buitenkant van de koeler bestaat uit een sterke, uit één stuk geblazen kunststof omkasting met twee tappunten. Aqua Chain installeert de koelers door ze aan te sluiten op de waterleiding en onderhoudt ze gedurende de abonnementsperiode. Dit gebeurt volgens de geldende HACCP-richtlijnen die in de Code of Practice van de brancheorganisatie Associatie Water Coolers Nederland (AWCN) zijn vastgelegd.

Strijd tegen overgewicht
Wanneer kinderen leren thuis en op school meer water te drinken en minder suikerhoudende dranken te nuttigen, krijgen ze minder calorieën binnen. Dat past in de doelstelling van het Convenant Overgewicht dat in 2005 door tien partijen - waaronder het ministerie van VWS, sportkoepel NOC*NSF en Zorgverzekeraars Nederland - is aangegaan. In het convenant hebben de partijen afgesproken samen te werken in de strijd tegen overgewicht. Scholen kunnen met Klasse(n)water op hun eigen manier bijdragen aan het behalen van de doelstellingen in het convenant.

Over Aqua Chain
Aqua Chain Holland is een landelijk opererende leverancier van waterkoelers, filters en toebehoren. De onderneming verkoopt, verhuurt en leaset flessenkoelers en waterkoelers die zijn aangesloten op de waterleiding ( Point-of-Use koelers ) . Door de modulaire opbouw zijn koelers op verzoek altijd om te bouwen. Verder zijn ze duurzaam, voorzien van degelijke mechanische tapsystemen en uit te voeren in elke RAL-kleur of corporate huisstijl. Aqua Chain heeft bovendien een speciaal waterleveringssysteem opgezet dat per afleveradres het waterverbruik op maandbasis bekijkt. Het bedrijf is aangesloten bij AWCN, EPDWA, EBWA en WQA en verwacht binnenkort volledig ISO 9001:2000 gecertificeerd te zijn.

 

Klasse water www.aquachain.nl

Aqua Chain Holland | Telefoon: (0416)349117 | Fax: (0416)339526 | E-mail:
Project | Waterkoeler | Bidon | Prijs | Informatie | AWCN | Partners | Nieuws | Reacties | Voordelen | Links | Vraag/antwoord | Downloads