NIEUWS KLASSE(N)WATER

HygiŽne toiletten onderwijs slecht

Toiletgroepen in het primair onderwijs worden slecht schoongemaakt. De hygiŽne op toiletten bij basisscholen is zelfs beroerder dan bij openbare toiletten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR). Binnenkort stuurt VSR het rapport, met daarin de onderzoeksresultaten, naar al zijn leden.

VSR heeft een steekproef bij twee basisscholen uit laten voeren door onderzoeksinstituut SOHIT. Aanleiding van het onderzoek was een risicoanalyse die VSR eerder liet doen naar de gevolgen van een slechte hygiŽne op openbare toiletten. Daaruit bleek dat de toiletgebruiker van een slechte hygiŽne ziek kan worden, iets wat tot op heden niet eerder was vastgesteld. Dit zette VSR aan om het hygiŽnisch risico in toiletgroepen op basisscholen in kaart te brengen.

Op een aantal toiletgroepen van verschillende scholen werd gedurende twee weken de toilethygiŽne gemeten. De toiletten werden dagelijks na schooltijd door een schoonmaakbedrijf gereinigd. SOHIT nam 's ochtends voor schooltijd, tussen de middag en na schooltijd monsters en stuitte op opvallende resultaten.

Ten eerste bleek dat de toiletten 's ochtends voor schooltijd, dus nadat ze de avond ervoor waren schoongemaakt, nog besmet te zijn met bacteriŽn en andere micro-organismen. Deze besmetting lag op een niveau dat een factor tien tot honderd hoger lag dan die in eerder onderzoek was gemeten op openbare toiletten. Hieruit concludeert de VSR dat een normale schoonmaakbehandeling de hygiŽne nauwelijks verbetert en de hygiŽne in de loop van de schooldag afneemt.

Met name jonge kinderen kunnen hierdoor een infectie oplopen, omdat zij een lagere weerstand hebben dan volwassenen. Daarnaast besmetten kinderen, gezien hun gedrag, elkaar sneller dan volwassenen. VSR raadt aan de hygiŽne te verbeteren, wat kan worden bereikt door de contactoppervlakken met regelmaat te vernieuwen. Niet alleen ligt in dat geval het effect van de reiniging op een beduidend hoger niveau, ook de besmetting van de oppervlakken tijdens gebruik vermindert hierdoor.

Het doel van het onderzoek was volgens VSR secretaris Roland Huisman niet om in kaart te brengen hoe groot het besmettingsgevaar is: 'Het ging ons er om een idee te krijgen van hoe we beter kunnen schoonmaken. Basisscholen zijn daarvoor prima objecten, er is duidelijk een constante factor, namelijk kinderen die naar het toilet gaan. Aan de hand hiervan kun je direct zien wat de resultaten zijn van een andere aanpak.'

De oppervlakken die het hoogste risico teweeg brengen zijn de kraan en de voorzijde van de toiletbril. VSR geeft aan dat vernieuwing van de toiletbril en de kraan, gecombineerd met optimaal reinigen oplossing biedt. Indien de onderzochte basisscholen tevens gebruik zouden maken van schone doek of microvezelmateriaal, dan zou de besmettingskans tot een verwaarloosbaar niveau worden gereduceerd.

Huisman is niet geschrokken van de uitkomst: 'Het zijn resultaten die je toch verwacht als het gaat om openbare toiletten.' De resultaten van het onderzoek worden gerapporteerd naar de leden, die kunnen zelf besluiten wat ze er mee gaan doen. Als ze het willen, kan er nog een seminar over dit onderwerp worden gehouden.' De VSR overweegt een vervolgonderzoek om het effect van vernieuwing van kranen en toiletbril te onderzoeken.

Bron: Weekblad Facilitair & Gebouwbeheer, nummer 38 - week 27 - 6 juli 2006 - pagina 3

www.weekbladfacilitair.nl

Lees het complete rapport op:
www.vsr-org.nl

 

Klasse water www.aquachain.nl

Aqua Chain Holland | Telefoon: (0416)349117 | Fax: (0416)339526 | E-mail:
Project | Waterkoeler | Bidon | Prijs | Informatie | AWCN | Partners | Nieuws | Reacties | Voordelen | Links | Vraag/antwoord | Downloads